Kasteel Wittem bevindt zich in het Limburgse plaatsje Wittem, ooit de grootste gemeente van Nederland. De naam is een verbastering van Witheim, wat zoveel betekent als ‘huis bij de eik’.

Beroemde namen uit de geschiedenis
Hoe klein ook, in de loop der jaren deden veel beroemde namen uit de geschiedenis Wittem aan. Grootheden als Karel de Grote, Karel V, Willem van Oranje en Peter de Grote verbleven er. Deze bekendheid dankt Wittem onder meer aan de gunstige ligging ten opzichte van steden als Aken, Luik en Maastricht.

Stenen toren
De eerste kasteeleigenaar was de Luikse familie De Julemont, ook wel de Scavendriesch genoemd. Ze bouwden een grote stenen toren bij de Sinselbeek; het begin van Kasteel Wittem. Hun familiewapen bevatte een gekarteld kruis, dat nog steeds terug te vinden is in het logo van het kasteel.

Burcht
De ronde toren speelde al gauw een rol bij schermutselingen in de streek. Daarom lieten de eigenaren er grote muren aan bouwen, zodat er een grote burcht ontstond. Het kasteel had toen wel 7 torens, waarvan er slechts één bewaard is gebleven. 

Ruïne
In latere jaren kwam het kasteel terecht in handen van de graven Van Waldeck Pyrmont. Door hun hoge schulden moesten zij dit bezit echter weer verkopen. En zo werd het kasteel eigendom van rijksgraaf Van Plettenberg. Door toedoen van de Franse revolutie bleef er echter niet veel meer van over dan een ruïne. De pachter van de belendende boerderij, Simon Merckelbach, kocht de restanten van de burcht. Hij liet er weer een bewoonbaar kasteel van maken in neogotische stijl. Zijn zoon Jan Mathys zette zijn werk voort en liet ook het kasteelpark aanleggen.



Hotel
In 1958 maakte de Valkenburgse hotelier J. Rooding een hotel-restaurant in het kasteel, dat in 1968 werd overgenomen door de familie Ritzen. Op 1 maart 2011 openden Ronald en Silvia de Meij – Rooding de hoteldeuren voor hun gasten.


PDF Bekijk Eertijds zetel van een rijksgraafschap (adobe reader document)